Z tak wyposażoną spiżarnią zawsze szybko wyczarujesz pyszności dla siebie i całej rodziny

Weki

Twoje dziecko po powrocie ze szkoły, jak tylko przekroczy próg mieszkania, już oznajmia wszem wobec, że jest głodne. To powtarza się każdego dnia, więc nawet nie zastanawiasz się, jak to u licha jest możliwe, skoro wyposażyłaś je w pełną śniadaniówkę i wykupiłaś obiady w stołówce. Nagły głód (nie tylko dzieci) świetnie zaspokoi zawekowana zupa lub sos do makaronu. Wystarczy jedynie przelać je ze słoika do garnka i ewentualnie ugotować makaron, a ekspresowy obiad gotowy! Weki to świetny sposób przechowywania żywności. Doskonale znany i stosowany przez nasze babcie oraz mamy. Teraz kiedy życie osiągnęło zawrotne tempo, powinien być przez nas jeszcze bardziej doceniany. Dlatego następnym razem, kiedy będziesz gotować pomidorówkę, zrób jej więcej. Przelej do wyparzonych słoików, zapasteryzuj i postaw na półce w spiżarce. Sięgniesz po nią szybciej, niż ci się wydaje.

Przecier owocowy Herbapol to wygodny i szybki pomysł na urozmaicenie słodkiego posiłku. Wystarczy wycisnąć go z opakowania bezpośrednio na potrawę i można zajadać!

Dżemy i przetwory owocowe

Ciężko wyobrazić sobie domową spiżarkę bez dżemu czy konfitur. Tym bardziej, jeśli ma się na pokładzie dzieci – największych miłośników słodkości. Dysponując pysznym dżemem, albo przecierem owocowym możemy raz-dwa przygotować deser albo słodki obiad. Naleśniki, placuszki, gofry – wszystko podane z przecierem, albo dżemem zaspokoi największych łasuchów. Zawsze wybieraj dżemy zaufanej marki, która stosuje sprawdzone receptury. Takim sprawdzonym producentem dżemów, który cieszy się dużym zaufaniem klientów, jest Herbapol. W jego ofercie znajdziecie teraz nowy produkt – przeciery owocowe. Mają półpłynną konsystencję, dlatego idealnie nadają się nie tylko do wszelkiego rodzaju placków i gofrów, ale też do polania (i tym samym do urozmaicenia) jogurtu, owsianki. Są zamknięte w wygodnym opakowaniu (nie zajmują dużo miejsca) i przede wszystkim są pyszne!

W dobrze wyposażonej spiżarni powinny znaleźć się produkty konserwowe, suche (makarony, ryże) i zamknięte w słoikach (dżemy, sosy do makaronów). Z nimi zawsze szybko przygotujesz smaczny posiłek.

Puszki

Kiedy myślisz sobie, że byś coś zjadła, ale masz dość kanapek z serem i płatków z mlekiem, z pomocą mogą przyjść puszki. Mając wśród zapasów konserwową fasolę, kukurydzę i tuńczyka, możesz wyczarować pyszną sałatkę, która tchnie nieco świeżości do twojego codziennego menu. Wszystkie składniki z przepisu poniżej mają długą datę ważności, możesz zatem bez problemu przechowywać je na "czarną godzinę".

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Składniki:
• woreczek ugotowanego ryżu,
• puszka tuńczyka w sosie własnym,
• puszka kukurydzy konserwowej,
• mały słoiczek czarnych oliwek lub cebulki konserwowej,
• sól, pieprz, majonez.

Tuńczyka odsącz z zalewy, wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez i zajadaj. Smacznego!

Orzechy i suszone owoce

Ulubione orzechy i suszone owoce sprawdzą się zawsze wtedy, kiedy najdzie cię ochota na schrupanie czegoś smacznego. Bogate w witaminy i minerały orzechy oraz słodkie, ale jednocześnie pełne witamin i błonnika suszone owoce (np. śliwki czy morele) są zdecydowanie zdrowszą opcją od chipsów i paluszków. Kupując owoce, sprawdzaj skład i sięgaj po te, które nie mają dodatku siarki, a orzechy przed schrupaniem upraż na patelni. Będą zdecydowanie smaczniejsze. Jeśli masz ochotę na coś ekstra, przyrządź migdały na ostro. W miseczce przygotuj mieszankę przypraw: sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę czerwoną i ostrą. Osobno ubij białko, wrzuć w nie migdały i przyprawy. Dokładnie wymieszaj (możesz dodać trochę zimnej wody). Tak przyprawione migdały przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 st. Piecz przez godzinę. Po pół godziny przemieszaj migdały, aby równomiernie się upiekły.

Mrożone owoce

Dobrze jest mieć w zamrażalniku ulubione letnie owoce: borówki, maliny, truskawki, jagody. Dzięki nim szybciutko wyczarujesz pyszny i zdrowy koktajl, wystarczy zmiksować owoce z kefirem, dodać siemienia lnianego albo nasion chia i pożywna przekąska gotowa! Mrożone owoce można też dodać do muffinek albo ciasta. Znajdziesz je bez problemu przez cały rok w dziale z mrożonkami, ale bardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest kupowanie i mrożenie świeżych owoców w pełni ich sezonu, kiedy są najtańsze. Mrożenie dobrze znosi także dynia. Mając ją w zamrażarce, zawsze możesz cieszyć się smakiem zupy dyniowej czy dyniowych babeczek. Dzięki takiemu rozwiązaniu ulubione smaki lata i jesieni mogą towarzyszyć ci przez cały rok.

Uwaga, konkurs!

1. Justyna C. (Gniezno)

2. Marianna D. (Bystrzyca Kłodzka)

3. Milena G. (Wiskitno)

4. Beata G. (Rybnik)

5. Krystyna J. (ROGOWO)

6. Agnieszka K. (Rzeszów)

7. DANUTA L. (SYCÓW)

8. Karolina P. (Żory)

9. Justyna P. (Kobylanka)

10. Joanna S. (Darłowo)

11. Nika S. (WARSZAWA)

12. Agnieszka S. (Orzesze)

13. Michał W. (Bytom)

14. Agnieszka Z. (Wrocław)

15. Natalia Z. (Złotów)

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.
arrow