Innowacyjne technologie AGD w ekologicznej kuchni

Innowacyjne technologie AGD w ekologicznej kuchni

Co roku w Polsce marnuje się ok. 9 ton żywności. To nie tylko gigantyczna strata ekologiczna, ale i ubytek ok. 2,5 tys. zł. rocznie dla portfela przeciętnej polskiej rodziny.

30 proc. naszego jedzenia ląduje w koszu. Jak z tym walczyć?

Zdrowe gotowanie możemy zacząć natychmiast, wprowadzając kilka prostych nawyków. Wyrzućmy zużyte patelni i garnki, które mogą negatywnie wpływać na nasze jedzenie. Na zakupy wybierajmy się zawsze z listą produktów i kupujmy także te warzywa i owoce, które nie wyglądają "pięknie".
Ekologiczna żywność to jednak nie tylko zdrowe jedzenie przygotowywane z bio produktów, ale też ograniczenie zużycia energii, wody i odpadów w trakcie jego przygotowywania i przechowywania. Może nam w tym pomóc sprzęt AGD marki Electrolux, która pielęgnując szwedzkie wartości i ich nierozerwalny związek z naturą, stawia na innowacyjne technologie dopasowane do zasad zrównoważonej kuchni.

Kochasz arbuzy, dynie i melony? Postaw na lodówkę Electrolux z szufladą MaxiBox, która umożliwia przechowywanie nawet największych produktów. Dodatkowo dzięki technologii TwinTech LowFrost, która powstrzymuje gromadzenie się szronu, warzywa i owoce zachowają idealną świeżość nawet po 7 dniach.

Przechowuj z głową, nie wyrzucaj!

By zminimalizować wyrzucanie jedzenia, zadbajmy o jego dobre przechowywanie. Układając produkty w lodówce, umieszczajmy nowe za starszymi, które powinniśmy zużyć wcześniej. Pomocą będzie tu półka Spin View, która obraca się o 360°, dzięki czemu pozwala dokładnie zobaczyć wszystkie owoce czy warzywa. Udogodnieniem w chłodziarkach tej marki jest także szuflada NaturaFresh™ z regulacją temperatury wilgotności, która pozwala zachować świeżość mięsa i ryb do trzech razy dłużej. Z kolei funkcja Cooling 360° zapewnia optymalną temperaturę w każdym miejscu lodówki, a ściana ze stali szlachetnej szybko stabilizuje temperaturę po otwarciu drzwi.

Czy wiesz, że płyty indukcyjne wykorzystują aż 90 proc. pobranej energii bez strat na produkcję ciepła poza garnkiem w przeciwieństwie do płyt gazowych czy halogenowych? Pozwalają również kilkukrotnie szybciej niż na gazie zagotować garnek z wodą, a to przekłada się na konkretne oszczędności – czasu i pieniędzy.

Gotuj ekonomiczne i ekologicznie

Czy na samym gotowaniu można również zaoszczędzić? Tak! Pomoże w tym indukcyjna płyta Electrolux, która dzięki funkcji SenseBoil pozwoli zapomnieć o przypalonym jedzeniu czy wykipieniu z garnka – automatycznie zmniejsza ona moc grzania, gdy płyn zbliża się do punktu wrzenia. Pomocą w ograniczeniu niepotrzebnego zużycia energii jest również opcja EkoTimer, która o określonym czasie wyłącza płytę. Wśród innowacyjnych funkcji kuchenek indukcyjnych Electrolux jest również wskaźnik ciepła resztkowego, który pokazuje, jakie strefy grzewcze nagrzały się od naczynia. Takie ciepło możemy wykorzystać do dokończenia gotowania lub podtrzymania temperatury potrawy, a płyta nie pobierze wówczas prądu.

Piekarnik parowy Electrolux podgrzewa danie 20 proc. szybciej niż zwykły piekarnik. Przyrządzanie dań z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem nigdy nie było prostsze.

Smak w parze z ekologią

Zalet gotowania na parze jest mnóstwo – nie dosyć, że w ten sposób zachowujemy więcej składników odżywczych i witamin, to zużywamy też mniej tłuszczów. Tak przyrządzane dania są zdrowsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze. W piekarnikach parowych Electrolux funkcja Regeneracji pozwala skutecznie odgrzać danie z poprzedniego dnia i przywrócić mu świeżość, a opcja Steamify automatycznie nastawia właściwy poziom wilgotności do temperatury i trybu gotowania. Z kolei dzięki Connected Cooking możemy zarządzać piekarnikiem zdalnie za pomocą smartfona. Nie można zapomnieć też o gotowaniu lubianą w restauracjach metodą sous vide, czyli poddawaniu kąpieli parowej potraw zamkniętych w próżniowej torebce.

Podczas mycia ręcznego zużywamy średnio 80 l wody (ok. 40 l ciepłej i 40 l zimnej). Zmywarka zużywa jedynie ok. 10–15 l wody na cykl.

Zmywaj oszczędnie, szybko i skutecznie

Po pysznym jedzeniu czas na zmywanie. Ekologiczne zmywarki Electrolux posiadają funkcje, które pozwalają zaoszczędzić wodę i energię. Poza programem Eco, znajdziemy tu chociażby opcję AirDry, która w końcowej fazie cyklu uchyla drzwiczki, by umożliwić błyskawiczne wysychanie naczyń, oraz funkcję Time Manager, która pozwala skrócić o połowę wybrane programy. Dużą pomocą jest także aplikacja My Electrolux Kitchen, która nie tylko daje możliwość zdalnego sterowania zmywarką, ale też informuje nas o aktualnym zużyciu wody i energii oraz przypomina o przeprowadzeniu konserwacji. To ostatnie jest banalnie proste dzięki programowi MachineCare, który usuwa tłuszcz i kamień z wnętrza urządzenia.
Wejdź na stronę sklepu Electrolux.pl i dowiedz się więcej: https://www.electrolux.pl/

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.
arrow