"E.Wedel dla Ghany - czekoladowy smak wdzięczności”

"E.Wedel dla Ghany - czekoladowy smak wdzięczności”

Markę E.Wedel od lat łączą silne związki z Ghaną. To właśnie tam produkowane jest najlepszej jakości kakao, które jest niezbędnym składnikiem doskonałych słodkości E.Wedel.

E.Wedel i Omenaa Foundation razem dla Ghany

Markę E.Wedel od lat łączą silne związki z Ghaną. To właśnie tam produkowane jest najlepszej jakości kakao, które jest niezbędnym składnikiem doskonałych słodkości E.Wedel. Z tego powodu firma stara się wspomagać lokalne społeczności i od 2018 roku wspiera działalność fundacji założonej przez Omenaa Mensah. Dzięki tej współpracy została otwarta szkoła Kids Heaven School – wyjątkowe miejsce, zapewniające edukację dzieciom ulicy w Ghanie. Wykształcenie to dla nich szansa na lepsze życie we własnym środowisku, bez konieczności emigracji.

Podróż życia przerodziła się w projekt lepszej przyszłości dzieci ulicy w Ghanie

7 lat temu Omenaa po raz pierwszy odwiedziła Ghanę, skąd pochodzi jej ojciec. Podczas tej podróży, poznając kraj i codzienne życie mieszkańców, podjęła decyzję o stworzeniu szkoły dla dzieci ulicy w Ghanie. Doskonale rozumiała, że tylko solidne wykształcenie da im szansę na niezależność i możliwość świadomego kształtowania swojego dorosłego życia w lepszych warunkach. E.Wedel, ceniąc mieszkańców tego kraju i szanując ich pracę, dołączył do działań Omenaa Foundation.

Szkoła zbudowana z miłości do kakao

Kakao z Ghany to podstawa produkcji oryginalnej wedlowskiej czekolady. Jej smak pokochali nie tylko Polacy, ale i konsumenci na całym świecie. E.Wedel troszcząc się o te niepowtarzalne miejsce postanowił wesprzeć swoimi działaniami Fundację, która ma na celu poprawę jakości edukacji małych Ghanijczyków. Nowo wybudowany szkolny budynek ma powierzchnię 1500 m2 i mieści 6 klas lekcyjnych, bibliotekę, salę komputerową, pomieszczenia socjalne i administracyjne, pokój nauczycielski oraz 4 pomieszczenia pomocnicze, noclegowe dla polskich wolontariuszy. Parter wyposażono w ścianki działowe, które można zdemontować w przypadku potrzeby stworzenia dużej przestrzeni. Dzięki pomocy E.Wedel sfinansowano budowę dachu szkoły.

#Każda koszula pomaga w budowie szkoły dla ghanijskich dzieci

W 2019 r. Omenaa Foundation wraz z E.Wedel zrealizowała charytatywny projekt #Każda koszula pomaga. Maciej Zień specjalnie dla tej akcji zaprojektował kolekcję koszul inspirowaną klasycznymi smakami czekolad E.Wedel: ponadczasową oversize dla kobiety silnej (czekolada gorzka 80%), klasyczną z nietypowym kołnierzykiem dla kobiety energicznej (czekolada gorzka z cząstkami pomarańczy), koszulę ze stójką i odkrytymi plecami dla kobiety intrygującej (gorzka z orzechami i słonym karmelem) oraz granatową koszulę męską. Także i w tym przypadku dochód ze sprzedaży koszul został przeznaczony na wsparcie budowy szkoły w ghanijskiej Temie.

Dzień Czekolady staje się także początkiem nowego życia dla dzieci ulicy z Ghany

4. września 2021 r. stał się ważnym dniem dla mieszkańców Ghany. Tego dnia w oddalonej o około 8000 km od Warszawy ghanijskiej Temie, zainaugurowano rok szkolny. Był to także początek nowego etapu w życiu dzieci, które otrzymały szansę na wykształcenie i lepszą przyszłość. Charytatywna sprzedaż Czekotubek w sieci Rossmann, koszule Macieja Zienia - wszystkie wspierające akcje połączyła miłość do czekolady. Od tej chwili E.Wedel wywołuje uśmiech na twarzach nie tylko tych, którzy delektują się smakiem ghanijskiego kakao, ale także i tych, którzy mogą stworzyć siebie i swoją przyszłość w szkole, która powstała dzięki tej wspaniałej inicjatywie.

Łączymy siły z miłością i szacunkiem, a ghanijskie smaki z polską tradycją

Miłość do najlepszego kakao sprawiła, że wiele lat temu przecięły się drogi E.Wedel i mieszkańców Ghany. Od 2018 roku E.Wedel dzieli się nie tylko najlepszym smakiem z konsumentami, ale także zaraża szacunkiem i miłością do tych, którzy swoją pracą przyczyniają się do sukcesu wedlowskiej czekolady. W swoim bogatym czekoladowym portfolio E.Wedel łączy ten niezwykły smak ghanijskiego kakao z polskimi smakami. W ten sposób powstają tak nieoczywiste i kuszące propozycje, jak ostatnia nowość - czekolada Gorzka Premium z cząstkami czerwonej porzeczki!

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.
arrow